Tuesday, 23 January 2018

Nu börjar jag om

Efter lite tester och funderingar ska jag nu lägga upp släktforskningen så här:
Min huvudforskning lägger jag i Genney 2.0, som nu även har ett finskt ortnamnsregister. Parallellt kör jag släktträd i Geni och MyHeritage/Family Tree Builder. och utnyttjar matchningarna med andra träd och källor. Där snabbgranskar jag hits för att se om de verkar stämma, men gör ingen egen efterforskning.
 På det sättet får jag två ganska stora släktträd, som dock är opålitliga och där namnen är registrerade på fel sätt, eftersom de bygger på matchningar med andra forskare, som använder andra principer för till exempel flicknamn och patronymikon.
Det förekommer en hel del kreativ släktforskning, särskilt på Geni. Enligt Geni är vi släkt med svenska/engelska kungahuset, ryska Romanoffs och även med Queen of Scotland. Det sistnämnda trädet var dock så kreativt, att Geni drog in det. Intressant om vår släkt verkligen är den felande länken mellan tre kungahus😊.
Det jag lägger in i Genney ska bygga på mina egna och släktens kända uppgifter. Data från andra håll plockar jag från de stora online-träden, men kontrollerar mot källor, till exempel finska kyrkböcker.
Troligen blir det också nödvändigt att skriva ett worddokument med en kort artikel om varje person, där källor och motstridiga uppgifter behandlas. Det måste också finnas ett säkert sätt att ge varje person ett unikt idnummer, kanske kan Genneys numrering användas.
Idag innehåller mina släktträd följande antal:
MyHeritage/FTB:        362 personer       
Geni:                           651 personer
Genney:                      0 personer (börjar lägga in data nu)

No comments:

Post a Comment